T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KOCAELİ / KÖRFEZ - Çamlıtepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Moda Tasarım Alanı

ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER

Kadın Giyim Modelistliği

Erkek Giyim Modelistliği

Çocuk Giyim Modelistliği

İç Giyim Modelistliği

Hazır Giyim Model Makineciliği

Deri Giyim

Kadın Terziliği

Erkek Terziliği

Kesimcilik

 KADIN GİYİM MODELİSTİ

Kadın giyimine ait elde veya bilgisayarlı sistemde temel ve model uygulamalı kalıp, şablon, seri ve pastal planını hazırlayan, ürüne uygun malzeme tespit ederek numune dikiminin yapılmasını sağlayan nitelikli kişidir.

 ERKEK GİYİM MODELİSTİ

Erkek giyimine ait temel ve model uygulamalı kalıp, şablon, seri ve pastal planını hazırlayan, ürüne uygun malzeme tespit ederek numune dikiminin yapılmasını sağlayan nitelikli kişidir.

 ÇOCUK GİYİM MODELİSTİ

Çocuk giyimine ait temel ve model uygulamalı kalıp, şablon, seri ve pastal planını hazırlayan, ürüne uygun malzeme tespit ederek numune dikiminin yapılmasını sağlayan nitelikli kişidir.

 İÇ GİYİM MODELİSTİ

İç giyime ait temel ve model uygulamalı kalıp, şablon, seri ve pastal planını hazırlayan, ürüne uygun malzeme tespit ederek numune dikiminin yapılmasını sağlayan nitelikli kişidir.

 HAZIR GİYİM MODEL MAKİNECİ

Modelist tarafından verilen dikim talimatına göre model ve malzeme özelliğine uygun kadın, erkek, çocuk ve iç giyim numune dikimi yapma, iş geliştirmeye yönelik önerilerde bulunma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

 DERİ GİYİM TEKNİSYENİ

Modelist tarafından verilen dikim talimatına göre model ve malzeme özelliğine uygun kadın, erkek ve çocuk deri giyimi numune dikimi yapma, iş geliştirmeye yönelik önerilerde bulunma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

 KADIN TERZİSİ

Siparişe göre kadın giysileri dikmek için müşteriyi model ve malzeme seçimi konusunda yönlendiren, provalı giysi dikimi yapan, moda ve güncel akımları takip eden nitelikli kişidir.

 ERKEK TERZİSİ

Siparişe göre erkek giysileri dikmek için müşteriyi model ve malzeme seçimi konusunda yönlendiren, provalı giysi dikimi yapan, moda ve güncel akımları takip eden nitelikli kişidir.

 KESİMCİ

Pastal planı hazırlama, malzeme özelliğine göre serim, kesim ve eşleme yapma, iş geliştirmeye yönelik önerilerde bulunma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

 ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Giyim üretim teknolojisi alanında çalışanlar, çalışmalarını kapalı mekânlarda (işletmelerde) yürütürler. Bu alanda çalışanlar görevini yaparken diğer çalışanlarla iş birliği içinde bulunmak ve görevini eşgüdüm hâlinde yürütmek durumundadır. İş, elle ve/veya makinelerle çalışmayı gerektirmektedir. Çalışma ortamının kısmen tozlu olmasından dolayı astım ve alerji problemleri olan kimselerin çalışırken gerekli önlemleri almaları gerekmektedir.

 İŞ BULMA İMKÂNLARI

 Giyim üretim teknolojisi alanında çalışmak isteyenler, özel sektörlerdeki tekstil üretim işletmelerinde çalışabilecekleri gibi kendi atölyelerini de açabilirler. Bu alanda eğitim alan kişiler Türkiye'de yaygın olarak iş bulma imkânına sahiptir.

 Bu alanda meslek eğitimi, meslek liselerinin giyim üretim teknolojisi diploma programında verilmektedir.

 EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

Lise öğrenimlerini başarı ile tamamlayan öğrenciler, meslek yüksek okullarının;

Tekstil,

Deri Konfeksiyon,

Kostüm Tasarımı bölümlerine sınavsız geçiş yapabilirler.

 

Üniversite giriş sınavında başarılı oldukları takdirde;

Giyim Endüstrisi Öğretmenliği,

Giyim Öğretmenliği,

Hazır Giyim Öğretmenliği, lisans programlarına devam edebilirler.

 

Ön lisans programlarını başarı ile bitirenler açılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde;

Giyim Endüstri Öğretmenliği,

Giyim Öğretmenliği,

Hazır Giyim Öğretmenliği,

Moda Tasarım,

Moda Tasarım Öğretmenliği lisans programlarına devam edebilirler.

 

Mesleki Eğitim Merkezleri çıraklık eğitimi uygulama kapsamına alınan illerde ve meslek dallarında aday çırak, çırak, kalfa ve ustalara eğitim vermek ve çeşitli meslek kursları açmak suretiyle sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünü yetiştirmek amacıyla açılan eğitim kurumlarıdır. Halk Eğitimi Merkezleri yaşam boyu öğrenme perspektifi içerisinde her zaman ve her yerde uygulanabilecek yaygın eğitim programları ile her yaş ve düzeyde bireylere eğitim sunmaktadır. Mesleki Eğitim Merkezlerinde, Giyim Üretim Teknolojisi alanında eğitim verilmektedir. Modüler programlarla meslek liseleri arasında paralellik sağlandığından dolayı yatay ve dikey geçişler olabilecektir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 25.12.2012 - Güncelleme: 17.06.2020 12:12 - Görüntülenme: 3434
  Beğen | 6  kişi beğendi